Ο Ηρακλής Κουτελίδας γράφει για τον Παπαχρήστο

"Χρήστος Παπαχρήστος"

Πολλοί γνωρίζουν τον Χρήστο Παπαχρήστο, τον μεγάλο προπονητή, όμως από τους νέους λίγοι γνωρίζουν τι ήταν ο Παπαχρήστος και κυρίως τι προσέφερε ως αθλητής. Πρόσφατα με την ευκαιρία μιας βραβεύσεως από τις πολλές, δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω μερικά λόγια για τον άνθρωπο και κυρίως τον αθλητή Παπαχρήστο με τον οποίο βαδίσαμε τους ίδιους δρόμους στην πόλη των Τρικάλων, πηγαίνοντας στο ίδιο γυμνάσιο, στο Β’ αρρένων.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Είχε την τύχη να συναντήσει τον καθηγητή γυμναστικής Κωνσταντίνο Σγάρα. Η συνάντηση αυτή σηματοδότησε την μετέπειτα ζωή του. Μαζί του και ως έφηβος διέλυσε και συνέτριψε τα πανελλήνια ρεκόρ από τα 800μ, 1500μ, 3.000μ,5.000μ και 10.000μ. 
Αργότερα ως άνδρας απολαύστε αξιοθαύμαστα ρεκόρ:
800μ=1.49,08, 1500μ=3.38,30, 3.000μ=7.48,34,
5.000μ=13.54,12, 10.000μ=29.49, 3.000μ με φυσικά εμπόδια 8.40,06 και μαραθώνιο 2 ώρες 15 λεπτά και 22΄΄.
Υπηρέτησε την Εθνική ομάδα στίβου επί 16 συναπτά έτη, από το 1975-1991. Γνήσιος, αυθεντικός, ταλαντούχος, οξυδερκής, πειθαρχημένος και τελειομανής ενσάρκωσε όσο κανείς άλλος την αριστοκρατικότητα του αθλητικού παραστήματος και της αθλητικής υπόστασης μέσα στον χρόνο. Είναι επιμελώς και πολιτισμένα αποστασιοποιημένος από καταστάσεις που δεν τον εκφράζουν και δεν είναι και του επιπέδου του. Εραστής της ποιότητος όλων των επιπέδων. Είναι ο αθλητής που γεφύρωσε τους δύο μεγάλους αθλητικούς χώρους αυτών της ημιαντοχής όπου μονίμως θριάμβευε και αυτόν της υπεραντοχής (μαραθώνιος), με μόλις 5-6 μαραθωνίους επισήμους στα πόδια του και όμως είναι ένας εκ των τριών που συνέθεσαν την dreem team του Ελληνικού Μαραθωνίου εν έτει 1987 με το ανεπανάληπτο τρίο Ανδριόπουλος-Παπαχρήστος-Ψαθάς.
Εδώ στην πρώτη σελίδα της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ εικονίζεται ο μελίρρυτος στην περιγραφή αγώνων και εξαίσιος κατά πάντα μύστης του κλασσικού αθλητισμού δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος να μεταδίδει και να γράφει, μαζί αν θυμάμαι καλά με τον Αντωνιάδη, εν έτει 1989 τους Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στην πόλη των Σερρών. Η Βουλγαρία παντοδύναμη μας κατανικούσε επί έτη όπως και η Γιουγκοσλαβία. Εκείνη την χρονιά ο γηραιότερος όχι κατά τα έτη αλλά κατά την θητεία του στην Εθνική ομάδα ήταν ο  Χρήστος Παπαχρήστος και κατέβηκε να τρέξει στον αγώνα του Μαραθωνίου. Ο αδικοχαμένος Θανάσης Καλογιάννης ενίκησε, άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Αναμενόμενο δεν ήταν η νίκη του Κουρμούση με 16.51 στο τριπλούν επί του διάσημου και περίφημου και Ολυμπιονίκη Κρίστο Μαρκώφ ο οποίος έμεινε στο 16.45. Τελευταία μέρα ο Παπαχρήστος ο οποίος είχε κάνει έξη (6) μαραθωνίους έχοντας χρόνους Κρήτη=2,22, Ν. Υόρκη=2,26, Βόλος=2,21, Ρόντερνταμ=2,20 και Σεούλ=2,15,22 το οποίο είναι και το ατομικό του ρεκόρ, έτρεξε στον αγώνα του μαραθωνίου.
Στις 13 Αυγούστου 1989 όπως μεταδίδει ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος από τις Σέρρες «ΞΑΝΑΖΗΣΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ», «ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ 2 ΩΡ.27,06» «ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ».
Ο Παπαχρήστος είχε να αντιπαλέψει εκείνη την ημέρα με δύο τέρατα του Μαραθωνίου τους Τούρκους Τερζί με χρόνο 2.10 στον Μαραθώνιο και τον άλλο Τούρκο τον Αλτούν με 2.12 και τους 38 βαθμούς Κελσίου πλέον της υγρασίας της Σερραϊκής πεδιάδος. Ο Παπαχρήστος ακολούθησε τακτική για σεμινάριο, καθώς άφησε τους Τούρκους να φύγουν αλλά πάντα να τους επιτηρεί εκ του μακρόθεν. Στο 28ο χλμ ο Παπαχρήστος με αποθέματα δυνάμεων αντεπιτίθεται και ξεπερνά τους Τούρκους και τον Τερζί σαν σταματημένο. Ο Τερζί εγκαταλείπει, ο Παπαχρήστος καλπάζει και τα τελευταία 5 χλμ τα τρέχει κλαίγοντας από χαρά. Μπαίνει μέσα στο στάδιο των Σερρών πρώτος και καμαρωτός με το γνωστό αγέρωχο στυλ, λες και ξεκινούσε τον αγώνα τώρα και κόβει πρώτος το νήμα. Αυτά έγιναν στους Βαλκανικούς του 1989 και πρώτευσε η Ελλάδα μετά από εξ (6) στείρα χρόνια. Ήταν οι εποχές και παλιότερα ακόμη περισσότερο που οι Βαλκανικοί αγώνες τραβούσαν τα βλέμματα τα όλης της αθλητικής υφηλίου, καθώς συνωστίζονταν αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς, κατερρίπτοντο παγκόσμια ρεκόρ. Συμμετείχαν τεράστιοι και μεγάλοι αθλητές όπως, Φλορόϊου, Μαρασέσκου, Πούικα, απο την Ρουμανία, Στέρεβα, Πομάνσκι, Ατανάσοφ, ο ολυμπιονίκης Μαρκόφ. Σούσανι, Στέκιτς και Σδράκοβιτς και πολλοί άλλοι. Σήμερα οι Βαλκανικοί αγώνες περιέπεσαν σε πλήρη ανυποληψία και αν γίνονται περνούν απαρατήρητοι και αν δεν γίνονται δεν απασχολούν κανέναν. Τότε όμως, τω καιρώ εκείνω ήταν μέγα αθλητικό γεγονός. Ο Χρήστος Παπαχρήστος συμμετείχε σε 9 Βαλκανιάδες και ήταν μέλος της μεγάλης και χρυσής γενιάς των μεγάλων αθλητών όπως χρονολογικά αρχίζοντας, Φιλίππου, Κοντοσώρου, Ζαχαρόπουλου, Κούση,Κούρτη, Κασσιανίδη, Τσιμιγκάτου, Τάσου Ψαθά, Τσιμίνου, του αείμνηστου Λαζαρίδη, μεγάλου φίλου του, του μεγάλου Σπύρου Ανδριόπουλου και πολλών άλλων για να μην αδικήσω κάποιους.
Ως προπονητής ο Χρήστος Παπαχρήστος έχει καταγράψει τεράστιο έργο. Οι αθλητές του ως παίδες, κορασίδες, άνδρες και γυναίκες έχουν καταρρίψει περίπου 40 πανελλήνια ρεκόρ, τα οποία βέβαια κατέρριψαν άλλοι μετά ή και πολλά απ'αυτά, ειδικά στις μικρές κατηγορίες παραμένουν. Όμως ακατάρριπτα παραμένουν τα μεγάλα ρεκόρ του Παναγιώτη Στρουμπάκου στα 800 και στα 1500 μ. και της Μαρίας Πρωτόπαππα στα 5000μ. αμφότεροι με τεράστιες επιδόσεις και παμπάλαια ρεκόρ.
Σήμερα προπονεί τον πανελληνιονίκη στον Μαραθώνιο αγώνα Κωνσταντίνο Γκελαούζο, Αναστασλια Μαρινάκου, Αθηνά Κοϊνη,Μανούσου Μοσχούλα και πλήθος άλλων σημερινών ελπίδων και αστέρων του στίβου, συνεπικουρούμενος απο τον Κωσταντίνο Νακόπουλο και Έντυ Μούτσο. Ο Χρήστος Παπαχρήστος διαθέτει μια τρομερή ενέργεια που την διακρίνεις στις λέξεις στα λόγια στις πράξεις, στις προπονήσεις στην θετική ψυχολογία του που την μεταδίδει και στους αθλητές του και στο αεικίνητον που τον διακρίνει. Ακούραστος, άοκνος, ακάματος, συνεχίζει και κάθε μέρα είναι σαν να αρχίζει απο την αρχή. Αυτό είναι και το μυστικό του, που το αποδεικνύουν οι πολλαπλές του επιτυχίες και διακρίσεις των αθλητών του. Χρήστο Παπαχρήστο, σαν αθλητής συγκίνησες πάμπολλες φορές τους Έλληνες. Συνέχισε να κάνεις αυτό που αγαπάς και γνωρίζεις άριστα. Όλοι οι Έλληνες και ο καθένας χωριστά, σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μεγάλα και τεράστια προσέφερες ως αθλητής στην πατρίδα μας και συνεχίζεις να προσφέρεις ως δάσκαλος! 
Στό αναρτημένο πρωτοσέλιδο της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, εικονίζεται ο Χρήστος Παπαχρήστος να τερματίζει σε Μαραθώνιο του Βόλου.Σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα της 13-8-1989 που η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στην Βαλκανιάδα αναλύει οτι έκλαιγε απο χαρά! ΧΑΙΡΕ Χρήστο Παπαχρήστο . Ο φίλος και συμπατριώτης σου Η.Κ.27540979 1794200090883931 3962641340438776165 n

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια : GreekAthletics