• ΑΡΘΡΑ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
  • Εκπαιδεύστε το Μυαλό σας ώστε να «τα Βγάζετε Πέρα» στις Δύσκολες Προπονήσεις

Εκπαιδεύστε το Μυαλό σας ώστε να «τα Βγάζετε Πέρα» στις Δύσκολες Προπονήσεις

Εκπαιδεύστε το Μυαλό σας ώστε να τα Βγάζετε Πέρα στις δύσκολες προπονήσεις

Μια συνηθισμένη συμβουλή που ακούμε να λένε συχνά μεταξύ τους οι καινούργιοι δρομείς είναι «να χαζεύουν» κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Αυτό επιτυγχάνεται είτε ακούγοντας μουσική, είτε αφήνοντας το μυαλό σας να σκεφτεί διάφορα πράγματα που σας απασχολούν, αρκεί να μη σκέφτεστε ότι εκείνη την ώρα τρέχετε. Τότε, θα τρέχετε «ευκολότερα».

Αυτό, όμως, είναι μια κακή συμβουλή. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά λειτουργικά συστήματά ώστε να οργανώσει το τρέξιμο :
- το αρχαίο, υποσυνείδητο μέρος (γνωστό και ως τμήμα των αντανακλαστικών, που βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου)
- το αρκετά μικρότερο, συνειδητό μέρος (ο προ-μετωπιαίος φλοιός, που βρίσκεται στον μετωπιαίο λοβό)
Όταν λοιπόν τρέχετε «χαζεύοντας», τότε αναλαμβάνει (υπερισχύοντας) το τμήμα με τα αντανακλαστικά και τότε δημιουργείται μια πίεση από την θερμότητα, τη σωματική καταπόνηση και ακόμη από το γρήγορο ξεκίνημα. Αυτή η πίεση μπορεί να πυροδοτήσει ένα «κύμα» κορτιζόλης (η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται στο στρες και το άγχος),το οποίο μειώνει το κίνητρό μας ώστε να συνεχίσουμε να τρέχουμε εκείνη την ώρα. Όσο περισσότερη η πίεση, τόσο πιο δυσαρεστημένοι, πιθανότατα, θα αισθανθείτε.

Ο στόχος δεν είναι να είστε «κολλημένοι» μόνο στο τρέξιμο εκείνη την ωρα. Απλώς σκεφτείτε εκφράσεις που σας κάνουν να «παίρνετε μπρος», ή κρατήστε ένα συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού στο μυαλό σας (και φυσικά έναν ρεαλιστικό για εσάς ρυθμό). Με αυτό τον τρόπο, ωθείτε τον προ-μετωπιαίο φλοιό να υπερισχύσει, ώστε να μετριάσει την ροή της κορτιζόλης. Έτσι, ελέγχεται το κίνητρο σας ακόμη και εάν είστε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι.

Ένας καλός τρόπος είναι να έχετε ήδη κάποια λόγια έτοιμα στο μυαλό σας ώστε να τα σκέφτεστε κατά τη διάρκεια που τρέχετε• φράσεις που σαν θυμίζουν την κατάλληλη φόρμα σας (σωματικά) ή στιγμές που ξεπεράσετε «προπονητικές προκλήσεις» (όπως έναν αργό ρυθμό ή την έλλειψη αυτοπεποίθησης).

Σε μια απότομη ανηφόρα :

Αντί να σκέφτεστε διαρκώς τις ανάσες σας και να παραπονιέστε για τους τετρακέφαλούς σας, σκεφτείτε «λατρεύω τις ανηφόρες» και πείτε το. Ενεργοποιείται τότε το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου, ώστε να αισθάνεστε πιο κινητοποιημένοι να τελειώσετε την ανηφόρα.

Σε μια κατηφόρα :

Κατεβαίνοντας γρήγορα μια κατηφόρα να σκέφτεστε «απαλά και ελαφριά»• ώστε το τρέξιμό σας να είναι σωστό, να μη «προσγειώνετε» με μεγάλη δύναμη τα πέλματά σας στο έδαφος. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι ώστε να μην στρεσάρετε τους τένοντες και το καλάμι των ποδιών σας, αλλά και να μην κάνετε υπέρ-χρήση των τετρακέφαλών σας.

Για να ανεβάσετε το ρυθμό :

Πείτε στον εαυτό σας «πηγαίνω γρηγορότερα», ακόμη και αν αυτό δε συμβαίνει (μη κοιτάξετε το ρολόι σας, σε περίπτωση που θέλετε να ιντριγκάρετε το μυαλό σας!). Επίσης, μπορείτε να σκέφτεστε «Είμαι δυνατός/ή», ώστε να γνωρίζετε πως έχετε κι άλλες δυνάμεις μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Ακολουθήστε τα παραπάνω «ψυχολογικά τρικς» και θα δείτε πως θα βγείτε κερδισμένοι κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας.

Πηγή : Runner’s World
Επιμέλεια : Greekathletics