Η Τεχνική των 200 μέτρων

Σε αυτό το άρθρο θα χωρίσουμε σε μέρη την απόσταση των 200 μέτρων, έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα την τεχνική αυτής της απόστασης. Ως δρομέας των 200 μέτρων μπορείτε να τρέξετε και τα 400 μέτρα (ανοικτού στίβου και σκυτάλη) και πιθανότατα μπορείτε να δοκιμάσετε να τρέξετε και στα 100 μέτρα, ή τουλάχιστον στη σκυτάλη των 4*100 (που αποτελεί το μεγαλύτερο αγώνισμα σκυτάλης των 400). Είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε με τον απλούστερο τρόπο πως θα μάθετε να τρέχετε στον αγώνα.

Το βασικότερο πρόβλημα με τους μη έμπειρους δρομείς των 200 μέτρων είναι το γεγονός ότι τρέχουν τη κούρσα σαν να είναι 55 μέτρα, δηλαδή προσπαθούν να κάνουν σπρίντ σε όλη τη διάρκεια της κούρσας. Ο λόγος που τόσοι πολλοί αθλητές εξαντλούνται στο 200άρι είναι ότι το αντιμετωπίζουν σαν να είναι κούρσα στην άμεση μορφή της. Είναι αδύνατο να κάνει κανείς σπρίντ σε όλη τη διάρκεια των 200 μέτρων. Πρέπει να υπάρξει μια διατήρηση ενέργειας σε κάποιο σημείο. Πρέπει να καταλάβετε, πως δεν εξαντλείστε επειδή ο ανταγωνισμός σας, σας προσπερνά και σας αφήνει πίσω, αλλά επειδή επιβραδύνετε πολύ γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό τους. Η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να διατηρηθεί το πολύ μέχρι 2 δευτερόλεπτα, προτού ξεκινήσει η επιβράδυνση (αυτός είναι και ο λόγος που ούτε ολόκληρα τα 100 μέτρα γίνεται να τα τρέξει κάποιος μόνο με σπρίντ). Έτσι, στη καλύτερη περίπτωση, ως αθλητές των 200 μέτρων αρχίζετε να επιβραδύνετε αμέσως μετά τα πρώτα 60 μέτρα. Από τη στιγμή που αρχίζετε να «πέφτετε»σε ταχύτητα, μετά ξεκινάτε να «ανεβάζετε» ταχύτητα και πάλι. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν κάποιες συμβουλές, ώστε σε συνδυασμό με τα παρακάτω βήματα να μπορέσετε να τρέξετε σωστά και γρήγορα τα 200 μέτρα. Παρακάτω, ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε στάδιο της απόστασης των 200 μέτρων :

Φάση 1η (0-40 μέτρα ή πρώτα 5-6 δευτερόλεπτα) : «Όλα μέσα». Τρέξτε με τη μέγιστη ταχύτητά σας, κατά τη διάρκεια των πρώτων 40 μέτρων του αγώνα.

Φάση 2η (40-110/120 μέτρα) : (περίπου στο τέλος της ζώνης αλλαγής των 4*100, δηλαδή στο τέλος του βιράζ, βάσει των δυνατοτήτων και της δύναμής σας) : «Διατηρείστε ταχύτητα». Πρέπει να μάθετε να «διατηρείτε» την ταχύτητά σας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει γύρω σας. Είναι δύσκολο, όταν όλοι οι υπόλοιποι αθλητές δίπλα σας «καλπάζουν» στη στροφή, αλλά αυτό σας δίνει την ευκαιρία να έχετε κάποιον να προσπεράσετε, όταν οι υπόλοιποι αρχίζουν να «πέφτουν» σε ταχύτητα. 

Φάση 3η (110/129-130/140 μέτρα) : «Ξανά-επιταχύνετε». Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως αυτό δε γίνεται στη πραγματικότητα, αλλά έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται. Μπορείτε να μάθετε να «ξανά-επιταχύνετε» στη μέγιστη ταχύτητά σας, κάνοντας προπονήσεις που να περιλαμβάνουν εκκινήσεις με σπρίντ (επιταχυνόμενες) για απόσταση 20 μέτρων. Πρέπει να επικεντρωθείτε στη κίνηση των χεριών (κάτω και πίσω) και στην άσκηση δύναμης στο πάτωμα, σαν να προσπαθείτε να κάνετε εκκίνηση από πλήρη ακινησία (dead stop).

Φάση 4η (130/140-200 μέτρα) : «Χαλαρώστε, χαλαρώστε, χαλαρώστε χαλαρώστε το πρόσωπο, χαλαρώστε τα χέρια, χαλαρώστε τους ώμους». Σίγουρα, προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μέτρων της κούρσας. Αλλά η πίεση (καταπόνηση-μόχθος) είναι «το φιλί στο θάνατο». Πρέπει να τρέχετε, εδώ, με μέγιστη ταχύτητα, αλλά ελάχιστη προσπάθεια. Ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο είναι το «κλειδί» του τερματισμού.

Κάνοντας μερικές τροποποιήσεις βασισμένες στο δρομικό σας στυλ και τα επίπεδα φυσικής δύναμής σας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε να τρέχετε ένα αποτελεσματικό 200άρι. 

Πηγή : Complete track and field 

Επιμέλεια : Greekathletics