Η σωστή διατροφή αμέσως μετά την προπόνηση

Η σωστή διατροφή αμέσως μετά την προπόνηση

Όταν γυμναζόμαστε σκληρά τραυματίζουμε μυϊκό ιστό. Ο τραυματισμός όμως του μυϊκού ιστού σε τακτική βάση και στη συνέχεια η λήψη των σωστών θρεπτικών στοιχείων μετά την προπόνηση είναι η βάση για ένα δυνατότερο, πιο ζωντανό και βιολογικά νεώτερο σώμα.  Συνεπώς η τροφή που καταναλώνεται μετά την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική ανασυγκρότηση.

imagesΑμέσως μετά την προπόνησή σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταναλώσετε το μετά-προπονητικό (post work out) σνακ (snack) σας, το οποίο θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για εσάς, την παρούσα φυσική σας κατάσταση, τις σωματομετρήσεις σας, τον όγκο της προπόνησή σας και τον εκάστοτε στόχο σας. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως η πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν υπολογιστεί ειδικά για να καλύπτουν τις ανάγκες σας, είναι ύψιστης σημασίας μετά την προπόνηση σας όπου το σώμα σας ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης, αποκατάστασης και αναδόμησης. Σαράντα πέντε λεπτά μετά το τέλος της προπόνησής σας, είναι το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα που πρέπει να εκμεταλλευτείτε.  Αυτή είναι ουσιαστικά η καλύτερη στιγμή έναν αθλητή να καταναλώσει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ταχείας πέψης.  Λαμβάνοντας τροφή εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι μύες σας θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν με επιτυχία τη διαδικασία αποκατάστασής τους και να θεραπευτούν πλήρως. Εάν όμως αντίθετα, δεν φροντίζετε να καταναλώνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας αμέσως μετά την προπόνησή σας ή ακόμα χειρότερα και για ώρες μετά το τέλος της προπόνησή σας, το σώμα σας θα αρχίσει να καταπονείται, να συσσωρεύει διατροφικό στρες, γεγονός που θα οδηγήσει έτσι στην αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης με συνέπεια το σώμα σας να διατηρεί αφενός το λίπος του και αφετέρου να κανιβαλίζει ουσιαστικά τον μυϊκό ιστό του, γεγονός που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιθυμητό αποτέλεσμα.

imgres 1 2 Μόλις περάσει μία ώρα από την στιγμή που θα καταναλώσετε το μετά-προπονητικό (post work out) σνακ σας, έχει έρθει η στιγμή να φάτε ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Αυτό το γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας καύσεως, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από σπόρους κάνναβης και λιναρόσπορο για παράδειγμα), μέταλλα και βιταμίνες από τροφές που έχουν υποστεί την μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

Το σνακ σας πριν (pre workout) και μετά (post workout) την προπόνηση σας, αλλά και τα βασικά σας γεύματα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για εσάς και πάντοτε σύμφωνα με την παρούσα φυσική σας κατάσταση, λαμβάνοντας υπ' όψη επίσης οποιαδήποτε άλλη σχετική με εσάς πληροφορία.  Οι διατροφικές σας επιλογές πρέπει να έχουν ως στόχο την κάλυψη των προσωπικών σας αναγκών, να υποστηρίζουν την προπόνησή σας και να σας βοηθούν να δομήσετε το σώμα σας σύμφωνα με τους στόχους σας, έτσι ώστε να επιτύχετε κορυφαίες επιδόσεις και να διαπρέψετε στο αγώνισμά σας!  Ωστόσο, υπάρχει ένας γενικός κανόνας με τον οποίο μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε ... η αλκάλωση των τροφίμων (alkalizing foods).

Τα αλκαλικά τρόφιμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης του σώματος μετά την προπόνηση. Εάν αυτή η διαδικασία αποκατάστασης των μυών δεν ολοκληρωθεί σωστά, η συσσώρευση του γαλακτικού οξέως που έχει δημιουργηθεί κατά την προπόνηση, το γενικό άγχος και οι τροφές που σχηματίζουν οξέα θα προκαλέσουν μυϊκή δυσκαμψία, κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις.  Εάν ένα όξινο σύστημα γίνει χρόνιο, θα παρουσιάσει σημάδια γήρανσης και τελικά θα προκαλέσει εκφυλισμό του αίματος και του κυτταρικού ιστού ταχύτερα από την περίπτωση που δεν θα ήταν όξινο.

Οι αθλητές, κατά την διάρκεια της κορύφωσης της προετοιμασίας τους επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα (acidosis).  Η έντονη άσκηση προκαλεί συσσώρευση γαλακτικού οξέος, ενώ το άγχος, οποιασδήποτε μορφής, προκαλεί την ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση του.

Επιλέγοντας να ισορροπήσετε το ρΗ του σώματος σας μέσω αλκαλικής διατροφής, όχι μόνο επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει πλήρως, να αναδημιουργηθεί και να ενισχυθεί, μετά από κάθε προπόνηση, αλλά επιπλέον το υποστηρίζετε ώστε να προλαμβάνει πολλές ασθένειες, μερικές εκ των οποίων είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η χαμηλή οστική πυκνότητα.

Αλκαλικά τρόφιμα είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα και οι ανεπεξέργαστες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όσο το δυνατόν ωμές και ακατέργαστες.  Η οργανική καλλιέργεια των παραπάνω τροφίμων είναι επίσης σημαντική, προκειμένου να αποφευχθούν οι χημικές ουσίες, τα παρασιτοκτόνα και οι ορμόνες.

Επίσης το ενεργειακό νερό, τα ενεργειακά gels, οι μπάρες πρωτεΐνης, κλπ, είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν τα παρασκευάζετε οι ίδιοι, επιλέγοντας φυσικά και αγνά συστατικά, χωρίς πρόσθετα χρωμάτων, χημικές ουσίες, ορμόνες, παρασιτικτόνα και ζάχαρη.  

Η επιλογή των σωστών θρεπτικών συστατικών αμέσως μετά την προπόνησή σας αποτελεί την βάση για ένα ισχυρότερο, πιο ζωντανό και υγιές σώμα και αυτή η επιλογή είναι καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση των επιδόσεων σας και την επίτευξη των στόχων σας, όπως επίσης και για την ποιότητα της ζωής σας γενικότερα.

 

Sofie Tvarno
Sports nutritionist - Nutritionist - Personal trainer
 
Επιμέλεια: greekathletics.gr