Dieter Baumann : Το Φαινόμενο των Μεσαίων Αποστάσεων (Βίντεο)

Dieter Baumann : Το Φαινόμενο των Μεσαίων Αποστάσεων (Βίντεο)

Ο Dieter Baumann γεννήθηκε στο Blaustein της Γερμανίας, στις 9 Φεβρουαρίου του 1965. Υπήρξε ο μοναδικός μη-Αφρικάνος αθλητής που κατάφερε στη δεκαετία του ‘90 να «απειλήσει» την πρωτιά των Αφρικανών στις μεσαίες αποστάσεις των 1500 και 5000 μέτρων.

Η πορεία της αθλητικής του καριέρας:

Ο Baumann είναι πρώην Γερμανός αθλητής του στίβου, ο οποίος με σκληρή προπόνηση και προσπάθεια, έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο στις μεσαίες αποστάσεις (1500-3000-5000 μέτρα).
Συμμετείχε για πρώτη φορά σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων το 1988 στη Σεούλ, όπου στο αγώνισμα των 5000 μέτρων κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, έπειτα από μια γρήγορη κούρσα, χρησιμοποιώντας την ταχύτητά του στα τελευταία 1500 μέτρα του αγώνα.

Το έτος 1990 ταλαιπωρήθηκε από ένα τραυματισμό στον τένοντα, γεγονός το οποίο τον άφησε εκτός αγωνιστικών περιόδων εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο επανήλθε κάνοντας καλές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο και σε αγώνα στη Cologne, με 4η θέση στα 5000 μέτρα και 1η θέση στα 3000 μέτρα αντίστοιχα.

Στις αρχές του 1992, ο Baumann παραλίγο να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των 3000 μέτρων ανδρών κλειστού στίβου. Ενώ τον Ιούνιο σε μίτινγκ στη Σεβίλλη έκανε νέο εθνικό (γερμανικό) ρεκόρ στα 5000 μέτρα με χρόνο 13:09.03.

 

Η δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε το 1992 στη Βαρκελώνη, όπου η αθλητική του καριέρα «απογειώθηκε». Τα 5000 μέτρα αυτής της διοργάνωσης έδειξαν πραγματικά πως ο Baumann μπορούσε να καταφέρει τα πάντα, αφού κέρδισε το χρυσό μετάλλιο έπειτα από μια κούρσα με μεγάλο ενδιαφέρον• η κούρσα αυτή ξεκίνησε με αρκετά γρήγορο ρυθμό, όμως στη συνέχεια μειώθηκε η ταχύτητα, γεγονός το οποίο βοήθησε ακόμη περισσότερο το Baumann, αφού είναι γνωστή η ικανότητα του να κάνει σπριντ στα τελευταία μέτρα και να περνάει τους υπόλοιπους αθλητές καταλαμβάνοντας τις πρώτες θεσεις. Έτσι και έγινε, με ένα φοβερό σπριντ στα τελευταία μέτρα, και παρόλο που είχε «κλειστεί» από 4 Αφρικανούς στον τελευταίο γύρο, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Στο τέλος της χρονιάς αυτής, αποπειράθηκε για μια ακόμη φορά να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000 μέτρα στην Cologne, ωστόσο έχασε αυτή την ευκαιρία καθώς νικήθηκε από τον Moses Kiltanui, που έκανε και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Το 1993 έμεινε και πάλι εκτός λόγω τραυματισμού, ενώ το 1994 είχε καλές (1η θέση στα 5000 μέτρα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) αλλά και κακές στιγμές (9η θέση στα 5000 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα). Όμως, αποκορύφωση της χρονιάς αποτέλεσε στη Ζυρίχη η κούρσα των 5000 μέτρων• μια από τις γρηγορότερες κούρσες της καριέρας του, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον γνωστό Gebrselassie, κάνοντας νέο εθνικό ρεκόρ με χρόνο 13:01.72.

 

Στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Άτλαντα, αν και οι χρόνοι του δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναθλητές του, κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση στα 5000 μέτρα. Στο τρίτο για εκείνον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που συμμετείχε, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατέλαβε την 5η θέση στα 5000 μέτρα. Ενώ, έπειτα σε αγώνα στη Ζυρίχη κατάφερε και πάλι να κάνει τα αδύνατα δυνατά, αφού υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος που έσπασε το φράγμα των 13 λεπτών στα 5000 μέτρα με τον εξαιρετικό χρόνο 12:54.70. Ακόμη και σήμερα αποτελεί τον γρηγορότερο χρόνο για έναν μη-Αφρικανό δρομέα.

Τον επόμενο χρόνο κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στα 10000 μέτρα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη. Τον Αύγουστο του 1998 έτρεξε μια από τις τελευταίες γρηγοροτερες κούρσες του κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ στα 3000 μέτρα στο Μονακό με χρόνο 7:30.50.

Οι κατηγορίες για ντόπινγκ:

Ωστόσο, άρχισε να αμφισβητείται η καριέρα του όταν βρέθηκε θετικός, στις 19 Οκτωβρίου του 1998, στην ουσία nandrolone, που είναι ένα από τα πιο γνωστά αναβολικά στεροειδή που χρησιμοποιούνται με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις των αθλητών. Η DLV (Ομοσπονδία Γερμανικού Στίβου), έπειτα από αρκετά θετικά τεστ του Baumann σε nandrolone, αποδέχτηκε τον ιχυρισμό του αθλητή πως κάποιος είχε βάλει την απαγορευμένη ουσία μέσα στην οδοντόκρεμά του. Η IAAF ωστόσο δε πίστεψε κάτι τέτοιο και για αυτό επέβαλε στον Baumann αποκλεισμό.

 

Η επιστροφή του στο στίβο:

Έπειτα από τον αποκλεισμό του, αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργώ δράση του στίβου στην ηλικία των 37 ετών, το 2002 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο, όπου κέρδισε ακόμη ένα ασημένιο μετάλλιο στα 10000 μέτρα. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι, όπου όμως δε κατάφερε να τερματίσει στα 10000 μέτρα. Αργότερα την ίδια χρονιά αποσύρθηκε οριστικά από τον στίβο.

Πηγή : Wikipedia
Επιμέλεια : GreekAthletics

Πολυμέσα - Video