Η δολοφονία της Μαραθωνοδρόμου Zenash Gezmu

Η δολοφονία της Μαραθωνοδόμου Zenash Gezmu

Η Zenash Gezmu ήταν μια δρομέας 27 ετών από την Αιθιοπία, η οποία είχε μετακομίσει τα τελευταία 6 χρόνια στο Παρίσι με όνειρο κάποια ημέρα να εκπροσωπήσει τη Γαλλία σε μεγάλες διοργανώσεις. Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένη στο διαμέρισμά της, σε ένα προάστιο λίγο πιο έξω από το Παρίσι.
Ένας 28χρονος από την Ερυθραία της Αφρικής έχει προφυλακιστεί από τις Γαλλικές Αρχές. Παραμένει άγνωστη η σχέση που είχε η Gezmu με τον 28χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος ομολόγησε στην αστυνομία πως την έπνιξε με ένα μαξιλάρι και οτι την χτύπησε με κάποια από τα κύπελλα που η ίδια είχε κερδίσει σε διάφορους αγώνες.
Η Zenash ήταν μέλος της αθλητικής ομάδας Neuilly de Marne, όπως έγινε γνωστό από την IAAF. Η μικροσκοπική δρομέας αποστάσεων, υπήρξε τρεις φορές νικήτρια του Μαραθωνίου της Senart, η οποία έκανε μάλιστα ατομικό ρεκόρ με χρόνο 2:32:48 (ωρες:λεπτά:δευτερόλεπτα) στο Μαραθώνιο του Άμστερνταμ που τερμάτισε στην έκτη θέση.

Ο προπονητής της, Nicolas Valat, την περιέγραψε ως μέλος της οικογένειας του δρομικού γκρούπ λέγοντας για εκείνη πως : «Ήταν μια διακριτική προσωπικότητα με πολύ δυνατό χαρακτήρα».
Η Gezmu ήταν μια αθλήτρια που έκανε αξιέπαινη προσπάθεια, καθώς κατάφερνε και ξυπνούσε συχνά στις 5 το πρωί για να κάνει προπόνηση, καθώς μετά έπρεπε να πηγαίνει να δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο ως οικονόμος, βγάζοντας λιγότερα από 320€ τη βδομάδα. Ήταν μετανάστρια και βασιζόταν στις αθλητικές τις επιδόσεις, προκειμένου να βγάζει κάποια παραπάνω χρήματα από τους αγώνες, ώστε να μπορεί να στέλνει και κάποιο χρηματικό ποσό στην μητέρα της, που ζούσε στην Ερυθραία. «Δεν υπάρχουν πολλοί σαν εκείνη, που σηκώνεται 5 το πρωί, για να προπονηθεί πρωί και απόγευμα, έχοντας καθαρίσει ξενοδοχείο. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να αποδίδει στους αγώνες.», είπε ο Valat.
Από τα μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό πως είχε προσπαθήσει να πάρει γαλλική υπηκοότητα, ωστόσο οι δυνατότητές της στη γαλλική γλώσσα δεν τη βοήθησαν να περάσει το τεστ και έτσι δε τα κατάφερε.
Σύμφωνα με την IAAF, πέρα από τις επιδόσεις της στους Μαραθωνίους, είχε κερδίσει και σε αρκετούς αγώνες των 10χλμ, ημιμαραθωνίου και ανωμάλου δρόμου τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Πηγή : Runner’s World
Επιμέλεια : Greek Athletics