Ποιος πρέπει να είναι ο σφυγμός σας όταν ηρεμείτε ;

Πόσοι πρέπει να είναι οι Καρδιακοί σας Παλμοί σε Κατάσταση Ηρεμίας ;

2,5 δισεκατομμύρια. Όχι δεν είναι η ηλικία της Γης. Αλλά είναι οι φορές που χτυπά η καρδιά, κατά μέσο όρο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολόγων.

Ειδικότερα, η καρδιά ενός ανθρώπου χτυπά 100.000 φορές μέσα σε μια ημέρα, αντλώντας περίπου 7.500 λίτρα αίματος στο σώμα μας.

Οι σφυγμοί σας, δείχνουν ακριβώς πόσες φορές χτυπά η καρδιά σας ανά λεπτό. Παρόλο που μάλλον δε σας είναι τόσο γνώριμοι οι σφυγμοί σας, όπως παραδείγματος χάρη η πίεσή σας ή το βάρος σας, είναι και πάλι πολύ σημαντικοί. Και αυτό, διότι οι σφυγμοί σας σε κατάσταση ηρεμίας δίνουν αρκετά στοιχεία για το πως λειτουργεί ο καρδιακός σας μυς.

Οι καρδιακοί σας παλμοί αναφέρονται στον αριθμό των χτύπων όταν βρίσκεστε σε ηρεμία, δηλαδή όταν είστε ξαπλωμένοι και χαλαρώνετε. Οι σφυγμοί σας είναι ελάχιστοι όταν κοιμάστε ή όταν είστε αδρανείς, ενώ αυξάνονται με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Ποιοί είναι οι φυσιολογικοί σφυγμοί όταν ηρεμείτε ;

Φυσιολογικά, θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 χτύπων/λεπτό, οι σφυγμοί σας όταν χαλαρώνετε.

Το να είναι οι καρδιακοί σας παλμοί σε αυτό το επίπεδο είναι καλό, καθώς μειώνεται η απαίτηση έντονης λειτουργίας του καρδιακού μυ, το οποίο σημαίνει ότι η καρδιά σας δε χρειάζεται να δουλεύει πολύ «σκληρά», λέει η Kate Traynor, M.S., R.N., υπεύθυνη του Cardiovascular Disease Prevention Center στο Γενικό Νοσοκομείο της Massachusetts.

«Σκεφτείτε την καρδιά σας σαν αυτοκίνητο και το οξυγόνο του αίματός σας σαν βενζίνη. Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνετε (τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται να αντληθεί). Περισσότερη βενζίνη σημαίνει σκληρότερη δουλειά για την καρδιά σας, που την οδηγεί σε διαρκή «υπέροδήγηση».», λέει η Traynor.

Πότε θεωρούνται χαμηλοί και πότε υψηλοί οι σφυγμοί σας ;

Όταν οι καρδιακοί παλμοί κατά μέσο όρο είναι περισσότεροι από 100 χτύπους/λεπτό, αυτό ονομάζεται ταχυκαρδία. Μπορεί να αναπτύξετε υψηλούς σφυγμούς, λόγω καταστάσεων όπως ο πυρετός, η ανεμία, σωματικό ή ψυχολογικό άγχος, η αφυδάτωση • που πυροδοτούν την έκκριση της ορμόνης που ονομάζεται αδρεναλίνη.

« Η αδρεναλίνη, λειτουργεί όπως η βενζίνη σε μια φωτιά, για την καρδιά» , λέει η Traynor. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότερα προβλήματα, οτιδήποτε από λιποθυμικά επεισόδια μέχρι και πιο σοβαρά θέματα όπως θρόμβους στο αίμα, που οδηγούν σε έμφραγμα, ή σε σταδιακή μη λειτουργική καρδιά.

Μια μελέτη του 2010, έδειξε πως οι άνθρωποι που έχουν κατά μέσο όρο σφυγμό : 84 χτύπους/λεπτό ή περισσότερους, σε κατάσταση ηρεμίας, στη διάρκεια 5 ετών, έχουν 55% πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια θανάσιμη καρδιακή νόσο, σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλότερο σφυγμό.

Από την άλλη, αν οι καρδιακοί παλμοί είναι λιγότεροι από 60/λεπτό, σε κατάσταση χαλάρωσης, αυτό ονομάζεται βραδυκαρδία και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή άντληση αίματος στον εγκέφαλο.

« Ένας μη φυσιολογικά χαμηλός σφυγμός, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα, αίσθηση ότι είναι ελαφρύ το κεφάλι σας, ενώ μπορεί κιόλας να σας οδηγήσει να χάσετε τις αισθήσεις σας.», λέει η Suneet Mittal, M.D, FHRS, του Heart Rhythm Society.

Μπορεί να αποκτήσετε χαμηλό σφυγμό (όσο είστε σε ηρεμία), εάν λαμβάνετε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, όπως beta-blockers για υψηλή πίεση, ή φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, ένας χαμηλός σφυγμός ηρεμίας δεν είναι πάντα κακός. Λέγεται πως αθλητές αντοχής, ποδηλάτες και δρομείς, μπορεί να έχουν σφυγμό : 40 παλμούς/λεπτό όταν ειναι σε ηρεμία.

Όποτε πέρα από τις προσδοκίες μας, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πολύ έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει «στην καρδιά του αθλητή», οπου η καρδιά διογκώνεται και λειτουργεί με χαμηλότερο σφυγμό σε ηρεμία• το οποίο είναι θετικό για την καρδιά καθώς αυτή λειτουργεί με χαμηλότερους παλμούς, και όχι με υψηλότερους.

Χωρίς να το «παρακάνετε», ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε έναν υγιή σφυγμό και μια καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι η σωματική άσκηση. Θα πρέπει να συνδυάσετε αερόβια γυμναστική μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, περίπου 150 λεπτά ενασχόλησης με τη γυμναστική ανά εβδομάδα, σύμφωνα με την Traynor.

Πως μπορείτε να μετρήσετε τον σφυγμό σας σε ηρεμία ;

Trackers φυσικής κατάστασης (όπως ένα ρολόι gps για δρομείς), που συνδέονται με μετρητή καρδιακών παλμών, μπορεί να δώσουν ένα αρκετά ακριβές και σωστό αποτέλεσμα. Μια έρευνα του 2017 στο Stanford, έδειξε πως 6/7 trackers φυσικής κατάστασης, στα οποία έγινε έλεγχος, ήταν 95% ακριβή στη μέτρηση των καρδιακών παλμών.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να μη βασίζεστε μόνο στην τεχνολογία, όσον αφορά τις μετρήσεις.

«Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε τους καρδιακούς παλμούς σας σε ηρεμία, είναι να γνωρίζετε πως να μετρήσετε οι ίδιοι το σφυγμό σας», λέει ο γιατρός Mittal. «Αυτό μπορείτε εύκολα να το κάνετε ψηλαφίζοντας τον λαιμό ή τον καρπό σας».

Διαβάστε πως ακριβώς θα το κάνετε σωστά :

Τοποθετήστε τον δείκτη και το τρίτο δάκτυλο του χεριού σας, στο λαιμό σας στην πλευρά της τραχείας. Εάν προτιμάτε τον καρπό σας, τοποθετήστε τον δείκτη και το τρίτο δάκτυλο του χεριού σας, στον καρπό του αλλου χεριού σας μεταξύ του κοκκάλου και του τένοντα, στο σημείο ακριβώς που θα βρείτε την ακτινική αρτηρία σας• δηλαδή πάνω στον καρπό σας προς τη μεριά του αντίχειρα.

Όταν βρείτε τους παλμούς σας, μετρήστε τον αριθμό αυτών μέσα στη διάρκεια 15 δευτερολέπτων. Έπειτα, πολλαπλασιάστε τον αριθμό των παλμών που μετρήσατε επί 4, για να υπολογίσετε τους χτύπους/λεπτό, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν, είναι καλό να κρατάτε έναν υγιή σταθερό ρυθμό στους παλμούς σας. Όταν βρείτε τον σφυγμό του σώματός σας, κρατήστε καπου τη μέτρηση αυτή. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο σφυγμό σας (όταν χαλαρώνετε), θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιο καρδιολόγο, ιδίως εάν παρατηρήσετε αρκετά μεγάλες αποκλίσεις από τον κανονικό σας σφυγμό (είτε αρκετά χαμηλότερο είτε αρκετά υψηλότερο ρυθμό στους παλμούς σας).

«Εάν αθλείστε τακτικά, όμως παρατηρήσετε ότι η καθημερινή σας ρουτίνα απαιτεί περισσότερο κόπο, ή ότι «μένετε» από ανάσα ή ότι αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από ότι συνήθως κατά τη διάρκεια της άθλησής σας, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό για να σας συμβουλέψει κατάλληλα», λέει η Traynor.

Πηγή : Runner’s World
Επιμέλεια : GreekAthletics