4 Εύκολοι Τρόποι Να Χαλαρώσετε Τους Σφιχτούς Μυς

4 Εύκολοι Τρόποι Να Χαλαρώσετε Τους Σφιχτούς Μυς

Τίποτα δε σταματά ένα δρομέα στη προπόνησή του εκτός και αν αισθανθεί κάποια κράμπα, κάποιο «τσίμπημα» ή ξαφνικό πόνο, στη μέση της προπόνησης. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα, τείνει να γίνεται τη μέρα του αγώνα• ιδίως όταν είστε προσκολλημένοι στο πλάνο των αγώνων, ανεξάρτητα από την προπόνηση, τον καιρό, το έδαφος ή τη τωρινή σωματική σας κατάσταση, λέει η Mary Katherine Fleming, προπονήτρια δρομέων. Εάν εμφανιστεί κάποιος από τους παραπάνω πόνους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, σταματήστε για λίγο και δοκιμάστε ένα από τους παρακάτω 4 τρόπους ώστε να χαλαρώσετε τους σφιχτούς μυς σας. (Το να προσπαθήσετε να «πιέσετε» κι άλλο ένα πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Οπότε μη το κάνετε!). Εάν ο πόνος δε μειώνεται ή γίνεται ακόμη χειρότερος, σταματήστε τελείως και επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

1) Σφίξιμο στο Άνω Μέρος της Μέσης :

Πως το αισθάνεστε :
Έχετε ένα σφίξιμο στην ωμοπλάτη.

Γιατί συμβαίνει :
Αυτό το είδος πόνου συνδέεται με τη μη ευθυγράμμιση των γοφών και συνήθως επηρεάζει τις λεχόνες γυναίκες : Ακρετές δεν έχουν αναρρώσει πλήρως, με αποτέλεσμα να τρέχουν με μια εσωτερική κλίση του πυελικού, η οποία δημιουργεί πίεση στους ώμους και τη μέση. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να τρέχουν με σηκωμένους τους ώμους και το κεφάλι μπροστά, πιέζοντας την άνω μέση.

Πως αντιμετωπίζεται :
Δοκιμάστε να κάνετε με τους ώμους κύκλους προς τα πίσω, καθώς τρέχετε. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, σφίξτε τα δάχτυλα μαζί με τις παλάμες σας τεντωμένα πίσω από την πλάτη σας. Ισιώστε μέχρι όσο πιο ψηλά μπορείτε και γείρετε απαλά προς τα πίσω στους γοφούς, μέχρι να αισθανθείτε ότι τεντώνεται η άνω μέση σας.

2) Κράμπα στο Πόδι :

Πως το αισθάνεστε :
Ένας έντονος πόνος στην κάμαρα του ποδιού (σαν να «τραβιέται» η κάμαρα προς τα πάνω).

Γιατί συμβαίνει :
Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να προέρχονται από ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες του σώματος που ρυθμίζουν λειτουργίες όπως τη συστολή των μυών. Όταν καταναλώνονται πολλοί ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα, οι ηλεκτρικοί παλμοί στο σώμα σας μπορεί να γίνουν χαοτικοί, με αποτέλεσμα τα πόδια σας να πάθουν κράμπες και να έχουν σπασμούς.
Επιπλέον, οι κράμπες στα πόδια μπορεί να είναι σημάδι μυϊκής κόπωσης, καθώς το επαναλαμβανόμενο τέντωμα και έκταση των ποδιών μέσα σε έναν αγώνα, μπορεί να κάνουν το μυ να υπέρ-λειτουργεί.

Πως αντιμετωπίζεται :
Σταθείτε όρθιοι και ακίνητοι. Φορώντας τα παπούτσια σας, μετατοπίστε το βάρος σας στο πόδι με τη κράμπα και πιέστε όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν σας βοηθήσει, επικεντρωθείτε στο να απλώνετε τα δάχτυλά σας (ώστε να μη «κολλάνε» μεταξύ τους). Εάν χρειαστεί, σηκώστε από το πάτωμα το άλλο πόδι και σταθείτε στο πόδι με τη κράμπα. Εφαρμόστε εξολοκλήρου τη πίεση του σωματικού σας βάρους στο πόδι με τη κράμπα για ένα λεπτό.

 

3) Κράμπα στη Γάμπα :

Πως το αισθάνεστε :
Απαλός ή έντονος πόνος ή σφίξιμο στη γάμπα.

Γιατί συμβαίνει :
Δύο είναι οι συνήθεις «ένοχοι» : η ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες και τα παπούτσια στα οποία μόλις προσαρμόζονται τα πόδια σας (ειδικά εκείνα με χαμηλό πάτο).

Πως αντιμετωπίζεται :
Εάν αισθάνεστε τη κράμπα στην αριστερή σας γάμπα, πατήστε μπροστά το δεξί σας πόδι και κάντε προβολή• με το μπροστινό σας μηρό να είναι παράλληλος με το πάτωμα και τη μπροστινή φτέρνα να πιέζει προς τα κάτω. Κρατηθείτε, έπειτα φέρτε το άλλο πόδι σας μπροστά, κάντε 4 ή 5 βήματα, και επαναλάβετε κάποιες φορές ακόμη το ίδιο από την ίδια πλευρά.

 

4) Πόνος στα Πλευρά :

Πως το αισθάνεστε :
Έντονος πόνος, σαν «μαχαιριές» κάτω από τον θώρακα, συνήθως σε μια μόνο πλευρά.

Γιατί συμβαίνει :
Συνήθως, όταν κάποιος παθαίνει κράμπα σε εκείνο το σημείο, είναι επειδή χρησιμοποιεί, από δίκη του επιλογή, περισσότερο τους μυς εκείνης της πλευράς σε σχέση με τους άλλους που συμμετέχουν επίσης στην αναπνοή.

Πως αντιμετωπίζεται :
Καθώς στέκεστε όρθιοι, πάρτε δύο βαθιές ανάσες από την κοιλιά και έπειτα πιέστε δυο δάκτυλα ακριβώς στο σημείο που σας πονά. Καθώς εφαρμόζετε πίεση, συνεχίστε να παίρνετε βαθιές ανάσες και γείρτε προς την αντίθετη πλευρά των γοφών σας. Κρατηθείτε για μερικά δευτερόλεπτα ή μέχρι να αισθανθείτε τον πόνο να υποχωρεί.

Πηγή : Runner’s World
Επιμέλεια : Greekathletics