• ΑΓΩΝΕΣ
  • ΑΓΩΝΕΣ MASTERS
  • Νέα
  • Η Γιάννα Πανάβογλου, η πιο ... δυνατή Ελληνίδα διαχρονική αθλήτρια στο Greek Athletics!

Η Γιάννα Πανάβογλου, η πιο ... δυνατή Ελληνίδα διαχρονική αθλήτρια στο Greek Athletics!

Καθώς η αγωνιστική περίοδος του 2019 έληξε ουσιαστικά και όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες ξεκίνησαν σταδιακά την προετοιμασία τους για την νέα χρονιά, η Γιάννα Πανάβογλου, μεταξύ των επαγγελματικών υποχρεώσεων και των προπονήσεων της έδωσε στο GreekAthletics μια συνέντευξη με … ταχύτητα περιστροφής σφύρας!

Η πρώτη επαφή της Γιάννας με τον στίβο έγινε σε ηλικία 11 ετών στην Σουηδία, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε καθώς διέκριναν το ταλέντο της σε σχολικά τεστ, ενώ νωρίτερα είχε ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό πατινάζ και το taekwondo. «Μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας υπάρχει μεγάλη διαφορά αθλητικής κουλτούρας. Στην Σουηδία μπορείς να κάνεις ερασιτεχνικό αθλητισμό σε επαγγελματικές αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, γεγονός που διευκολύνει καταλυτικά την ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα».

Η Γιάννα συνεχίζει όμως και την αθλητική παράδοση της οικογένειας, καθώς ο αδερφός της Σάββας είναι ο κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ στην δισκοβολία με 63.18 μ. από το 2002, ενώ και η ίδια είχε πετύχει Πανελλήνιο ρεκόρ στην σφύρα στην κατηγορία των νεανίδων (σήμερα Κ20) το 1996 στα Γιάννενα με βολή στα 52.04 μέτρα! Η επίδοση αυτή έδωσε στην Γιάννα την 22η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματος στην κατηγορία της εκείνη την χρονιά! «Ο αγώνας θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστος τόσο για το Πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχα, αλλά κι επειδή ουσιαστικά μου έδωσε το εισιτήριο για την υποτροφία στις ΗΠΑ!».

Βέβαια η Γιάννα συνέχισε να διακρίνεται και ως διαχρονική αθλήτρια, αρχικά στα Βαλκανικά πρωταθλήματα, αλλά σύντομα ήρθαν και τα μετάλλια στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια.

Ο περασμένος Σεπτέμβριος μάλιστα είχε ιδιαίτερες αγωνιστικές απαιτήσεις, καθώς μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βενετίας, όπου η Γιάννα κατέκτησε στην ηλικιακή κατηγορία 40-44, το χρυσό μετάλλιο στην σφύρα με βολή 45.35 μ. και το αργυρό στο βαρύ όργανο με 12.68 μ., ακολούθησε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι. Εκεί η ρίπτρια μας κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στην σφύρα με 41.72 μ., στο βαρύ όργανο με 11.79 μ., επίδοση που είναι ρεκόρ αγώνων και στο πένταθλο ρίψεων με 3.038 βαθμούς.

Ο αγώνας της σφυροβολίας στην Βενετία ήταν για πραγματικά γερά νεύρα, όμως η Γιάννα απέδειξε εκτός της πολύ καλής αγωνιστικής της κατάστασης και την μαχητικότητας της! Ενώ μετά το τέλος της τέταρτης προσπάθεια βρισκόταν στην δεύτερη θέση με 40.08 μ., στην πέμπτη προσπάθεια βρέθηκε στην τρίτη θέση με 40.23 μ., με την Γερμανίδα Natascha Wolf να προηγείται με 44.74 μ. Πριν εκτελέσει την έκτη της βολή, που ήταν και η προτελευταία βολή του αγώνα, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, εκτός μεταλλίων, καθώς η Jasmin Schorno (Ελβετία) κι η Antoniella Chouhal (Μάλτα) έριξαν λίγο νωρίτερα στην έκτη τους προσπάθεια επίσης 43.05 μ. και 41.30 μ. αντίστοιχα … «Στο χρόνο που μου είχε μείνει για να κάνω την τελευταία μου βολή συγκεντρώθηκα και πήρα το ρίσκο να ρίξω με άλλη τεχνική!» Το … ρίσκο βγήκε και η σφύρα έφτασε τα 45.35 μ. δίνοντας στην Γιάννα το χρυσό μετάλλιο, καθώς η τελευταία βολή της Γερμανίδας αθλήτριας που έκλεινε και τον αγώνα ήταν στα 42.11 μ. «Γενικά αυτό κάνω σε κάθε μου αγώνα, προετοιμάζομαι πνευματικά, συγκεντρώνομαι και σχεδιάζω στο μυαλό μου την κάθε βολή. Πιστεύω ότι η επιτυχία σε κάθε αγώνα στόχο είναι συνάρτηση της εντατικής προετοιμασίας και προπόνησης, της διατροφής, της σωματικής αποκατάστασης αλλά και της πνευματικής προετοιμασίας φυσικά».

Ουσιαστικά οι φετινές διακρίσεις της Γιάννας ήταν συνέχεια των πολύ καλών της εμφανίσεων το 2018 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Master στην Μάλαγα της Ισπανίας όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην σφύρα με βολή 42.33 μ. κι επίσης ήταν έκτη στο βαρύ όργανο με 12.82 μ.

Βέβαια είχαν προηγηθεί οι νίκες της σε δισκοβολία και σφυροβολία στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα διαχρονικών αθλητών, τόσο το 2015 στην Θεσσαλονίκη, στην ηλικιακή κατηγορία 35-39, όσο και το 2017 στην Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας στην ηλικιακή κατηγορία 40-44.

Σημειώνεται ότι η Γιάννα είχε συμμετάσχει και το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Λυών της Γαλλίας όπου κατέλαβε την έβδομη θέση στην σφύρα στην κατηγορία 35-39 με βολή 41.13 μ.

Μετά λοιπόν το πρώτο της Πανελλήνιο ρεκόρ από το μακρινό 1996 σε ηλικία 19 ετών, η Γιάννα συνέχισε να σημειώνει Πανελλήνια ρεκόρ ως διαχρονική αθλήτρια. Σήμερα είναι κάτοχος των Πανελλήνιών ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία 35-39 στο βαρύ όργανο με 12.60 μ., επίδοση που αποτελεί και βαλκανικό ρεκόρ και στο πένταθλο ρίψεων με 2.724 βαθμούς, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 40-44 κατέχει τα πανελλήνια ρεκόρ σε σφύρα, με επίδοση 45.92 μ., που είναι επίσης βαλκανικό ρεκόρ, σε βαρύ όργανο με 13.35 μ. (από το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Καρδίτσα) και στο πένταθλο ρίψεων με 3.126 βαθμούς.

GreekAthletics (GA): Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

Γιάννα Πανάβογλου (ΓΑ): «Τον Χρήστο Πολυχρονίου, τον δεύτερο καλύτερο Έλληνα σφυροβόλο όλων των εποχών και τον Ιάπωνα Koji Mirofushi, χρυσό Ολυμπιονίκη (στην Αθήνα το 2004), Παγκόσμιο Πρωταθλητή (το 2011) και τέταρτο καλύτερο αθλητή όλων των εποχών με ατομική επίδοση 84.86 μ.»

GΑ: «Μετά το τελευταίο Πανευρωπαϊκό ανέβασες τον πήχη για την συμμετοχή σου τις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις διαχρονικών αθλητών στίβου;»

ΓΑ: «Αγωνιστικά έμεινα σαφώς ικανοποιημένη από την απόδοση μου στην Βενετία, αν και γενικότερα οι εντυπώσεις μου από το διοργανωτικό κομμάτι της είναι μάλλον ουδέτερες … Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις όμως μου περιορίζουν όλο και περισσότερο τον διαθέσιμο χρόνο μου για προπόνηση και συμμετοχή σε αγώνες … Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με το ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια, ούτε κίνητρο από την ομοσπονδία με κάνει να είμαι πολύ επιλεκτική στους αγώνες που θα συμμετάσχω στο μέλλον».

Καλή επιτυχία στην συνέχεια Γιάννα!

Greek Athletics