Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου 2018

Η πρωτεύουσα της FYROM, τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν το 2018 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου (European Mountain Running Championships) που θα διεξαχθεί την 1η Ιουλίου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν μια τόσο σημαντική διηπειρωτική διοργάνωση στίβου, μετά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10.000μ. που διοργάνωσαν το 2014.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου το 2017 έγινε στο Κάμνικ (Kamnik) της Σλοβενίας με νικητές τον Ιταλό Xavier Chevrier και την Ελβετίδα Maude Mathys να κερδίζουν τους ατομικούς τίτλους σε μια ανηφορική διαδρομή.

Το 2018 η διοργάνωση θα γίνει σε μια διαδρομή η οποία θα έχει τόσο ανηφόρες όσο και κατηφόρες, στην περιοχή του βουνού Βόντνο (Vodno), νοτιοδυτικά των Σκοπίων.  Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου βουνού είναι ο Σταυρός της Χιλιετίας (Millennium Cross) στην κορυφή Κρστόβαρ (Krstovar), ένας από τους μεγαλύτερους Χριστιανικούς σταυρούς στον κόσμο.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1995, είτε σε ανηφορική διαδρομή, είτε σε διαδρομή που συνδυάζει ανηφόρες και κατηφόρες.  Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του πρωταθλήματος, καθώς έχει κερδίσει τον τίτλο στην ομαδική βαθμολογία των ανδρών 20 διαδοχικές φορές, από το 1997 έως το 2016, και τον αντίστοιχο τίτλο της ομαδικής βαθμολογίας των γυναικών 13 φορές.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Τούρκος πρωταθλητής Αχμέτ Αρσαλάν (Ahmet Arsalan) είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία του πρωταθλήματος, καθώς έχει κερδίσει τον τίτλο έξι συνεχόμενες φορές, από το 2007 έως το 2012, ενώ στις γυναίκες η Αυστριακή πρωταθλήτρια, Αντρέα Μάιερ (Andrea Mayr) είναι η αθλήτρια με τους περισσότερους (τέσσερις) ατομικούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων τριών διαδοχικών τίτλων μεταξύ 2013 και 2015.

Πηγή: European Athletics