Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστίνα Χατζή, δέκα … νίκες με τόνο!

Η Χριστίνα Χαντζή κατά την διάρκεια της καριέρας της πέτυχε αρκετά ρεκόρ!  Ένα όμως πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί  … Δέκα Πανελλήνιες νίκες στο αγώνισμα των 400μ. εμπ., εκ των οποίων μάλιστα οι εννέα από αυτές συνεχόμενες, από το 2005 έως το 2013, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη της νίκη της το 2002!  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, με 5 νίκες στο αγώνισμα, ακολουθούν δύο αθλήτριες, η Άντρι Αβραάμ και η Χιονάτη Καπέτη, ενώ από τις σημερινές ενεργές πρωταθλήτριες του αγωνίσματος η Κατερίνα Δαλάκα έχει σημειώσει τρεις Πανελλήνιες νίκες.

Η Χριστίνα διακρίθηκε και ως μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου για περισσότερο από μια δεκαετία, από το 2001 έως το 2013! Αγωνίστηκε δύο φορές στον ημιτελικό των 400μ. εμπ. στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα το 2005 στο Ελσίνκι και το 2007 στην Οζάκα, όπως επίσης και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ το 2006. Κέρδισε τρεις φορές το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, το 2006, το 2007 στην Σόφια όπου πέτυχε και το ατομικό της ρεκόρ και το 2008.

Η ατομική της επίδοση, 55.94 από το 2007, είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μετά το Πανελλήνιο ρεκόρ της Φανής Χαλκιά. Επίσης η επίδοση που πέτυχε η Χριστίνα, το 58.38, την τελευταία χρονιά που αγωνίστηκε, το 2013, αποτελεί το Πανελλήνιο και Βαλκανικό ρεκόρ Διαχρονικών Αθλητών στην κατηγορία 35-39 ετών.  

Η Χριστίνα  εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1999 και αμέσως εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανελληνίου Γ.Σ. με προπονητή τότε με τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, ενώ από το 2005 γυμνάστηκε με τον Τριαντάφυλλο Παπαευαγγέλου.

Τι σε κράτησε τόσα χρόνια στον στίβο, αγωνιζόμενη σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού;

Έκανα κάτι που αγαπούσα και αγαπώ ακόμα πάρα πολύ! Το γεγονός ότι διατηρήθηκα για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο οφείλεται στο ότι είχα την όρεξη να δουλεύω και να προσπαθώ να βελτιώνομαι έτσι ώστε να ανεβάζω το επίπεδό μου. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα στο στάδιο, η προπόνηση, η αδρεναλίνη των αγώνων! Στην Ρουμανία ήμουν σε καλό επίπεδο, καθώς είχα το πανεπιστημιακό ρεκόρ στα 400μ. εμπ., αλλά ερχόμενη στην Ελλάδα δούλεψα συστηματικά και έτσι βελτίωσα και την τεχνική, αλλά και την ταχύτητά μου και κατάφερα να … αλλάξω και να ανέβω επίπεδο! Τα εμπόδια θέλουν πολύ καλή τεχνική και ρυθμό κι εγώ εκεί εστίασα την προπόνησή μου, αλλά πιστεύω ότι τελικά η επιμονή που είχα έφερε το αποτέλεσμα!

Είχες βάλει στόχο τις δέκα νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, καθώς μετά την δέκατη σταμάτησες τον πρωταθλητισμό; Ποια από όλες θυμάσαι πιο έντονα;

Στο τέλος όμως κάθε αγωνιστικής χρονιάς, ήθελα να δοκιμάσω για μια χρονιά ακόμα! Βέβαια το τέλος της καριέρας μου ήρθε το 2013 όταν έμεινα έγκυος! Θυμάμαι χαρακτηριστικά το 2009 που ταλαιπωρήθηκα πολύ από τραυματισμό στον αχίλλειο και δεν μπορούσα ουσιαστικά να κάνω προπόνηση, ούτε βέβαια προπόνηση στα εμπόδια. Μόνο δύο μέρες πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δοκίμασα να κάνω κάποια περάσματα στα εμπόδια και επιτέλους στον αγώνα έτρεξα χωρίς να πονάω! Η πιο έντονη αίσθηση που έχω είναι ότι ήμουν πάντα εκεί, στο ίδιο επίπεδο και παρόλα τα προβλήματα στο τέλος τα κατάφερνα! Παράλληλα θα μπορούσα να πω ότι τα κίνητρα μου για να συνεχίσω δεν ήταν πλέον πολύ … ισχυρά! Ήταν πολύ δύσκολο και επίπονο να διεκδικήσω την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στα 36 μου χρόνια, ενώ στην Ελλάδα ήμουν σταθερά πρώτη και μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Υπήρξε κάποια στιγμή που είπες «τα παρατάω»; τι σε κράτησε στον στίβο και στον πρωταθλητισμό;

Όχι! Δεν υπήρξε κάποια τέτοια στιγμή! Τα τελευταία όμως χρόνια της καριέρας μου, από το 2010 κι έπειτα, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε παράλληλα να δουλέψω και για να ανταπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις, αλλά και για να χτίσω σταδιακά το μέλλον μου, καθώς ο στίβος κι ο πρωταθλητισμός δεν ήταν η λύση για την επαγγελματική εξέλιξη μου. Η βοήθεια και η στήριξη του προπονητή μου, του Τριαντάφυλλου Παπαευαγγέλου, σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα ήταν ουσιαστική και πολύ σημαντική!

Είναι όντως τα 400μ. εμπ. ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα του στίβου; ένας … «μικρός μαραθώνιος»; Τι σε γοήτευε εσένα στο αγώνισμά σου;

Τα 400μ. εμπ. είναι αγώνισμα … «ραμμένο» στα μέτρα μου! Δεν είχα το ταλέντο και την εκρηκτικότητα για τις ταχύτητες, ούτε μου άρεσε η αντοχή, αν και τα 800μ. μου ταίριαζαν καθώς είχα ρυθμό στο τρέξιμό μου. Το γεγονός όμως αυτό, το ότι ήμουν ρυθμική, με βοήθησε πολύ! Για μένα κάθε εμπόδιο ήταν ένα κίνητρο, ένας στόχος! Όταν για παράδειγμα έτρεχα στα 400μ. απλά, έβλεπα μόνο το νεκρό σημείο του τερματισμού!

Αισθάνεσαι ότι πέτυχες όλους τους στόχους και τα όνειρα σου ως πρωταθλήτρια;

Όχι! Ο στόχος στον πρωταθλητισμό είναι πάντα η υψηλότερη κορυφή! Έφτασα στην πηγή, αλλά δεν ήπια νερό, καθώς έμεινα με το ανεκπλήρωτο όνειρο της συμμετοχής μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες … Για την Ολυμπιάδα του 2004 είχα δουλέψει πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς ήμουν τραυματισμένη … Πιστεύω ότι το όνειρο κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση και να βρίσκεται ταυτόχρονα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση! Είχα τις δυνατότητες να πετύχω αυτό μου τον στόχο, αλλά στην ζωή οι συγκυρίες κάποιες φορές γίνονται εμπόδια αξεπέραστα!

Υπάρχει η πικρία που δεν επιλέχθηκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008;

Σαφώς σεβάστηκα την απόφαση, αλλά καθώς βρισκόμουν προς το τέλος της καριέρας μου ήξερα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω σε αυτό το επίπεδο και να διεκδικήσω την συμμετοχή μου στην επόμενη Ολυμπιάδα του Λονδίνου! Το 2012 ήταν μακριά κι είναι επίσης πολύ δύσκολο να δουλεύεις και να κάνεις παράλληλα πρωταθλητισμό αυτού του επιπέδου! Για εμένα θα ήταν η ιδανική στιγμή να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες … ήταν ένα όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο …

Τι θα μπορούσε να σε κάνει να σκεφθείς να ξαναφορέσεις τα spikes σου; έχεις σκεφθεί να αγωνιστείς στους διαχρονικούς αθλητές (masters);

Γυμνάζομαι και βρίσκομαι στο στάδιο σχεδόν καθημερινά, οπότε σαφώς κι αυτή η σκέψη είναι στο μυαλό μου! Θα μου άρεσε καθώς το επίπεδο των αγώνων των διαχρονικών αθλητών είναι πιο χαλαρό κι η ατμόσφαιρα πιο απολαυστική! Ίσως στο μέλλον να το σκεφθώ πιο σοβαρά, καθώς τώρα οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες, αφενός γιατί το παιδί μου είναι ακόμα μικρό και θέλω να του αφιερώνω αρκετό χρόνο και αφετέρου, καθώς δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στους διαχρονικούς αθλητές, θα πρέπει να μεριμνήσω ώστε να συνδυάζω την προπόνησή μου με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Θα μου άρεσε επίσης η ιδέα να αγωνιστώ για την Ρουμανία, καθώς δεν την έχω εκπροσωπήσει ποτέ σε διεθνείς αγώνες!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη αξία που αποκόμισες από τον κλασσικό αθλητισμό;

Ο πρωταθλητισμός σε κάνει πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό στα προβλήματα και στις δυσκολίες της ζωής γενικά. Η αθλητική μου καριέρα είναι γεμάτη από ταξίδια, από φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο, από εικόνες μέσα και έξω από τα στάδια, από την αδρεναλίνη και την ένταση των αγώνων! Όλες αυτές οι αναμνήσεις έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία και είναι η δική μου προσωπική περιουσία από τα τόσα χρόνια που ασχολήθηκα με τον στίβο!

Πως βλέπεις το παρόν και το μέλλον του στίβου στην Ελλάδα; Ξεχωρίζεις κάποιες αθλήτριες στο αγώνισμά σου, τα 400μ. εμπ.;

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι υπάρχουν αρκετά ταλέντα, αλλά η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν βοηθά τα νέα παιδιά να επενδύσουν στον στίβο, καθώς θα πρέπει να μεριμνήσουν ταυτόχρονα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση που είναι ούτως ή άλλως δύσκολη! Πιστεύω ότι μόνο με την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και την ύπαρξη κινήτρων θα ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με τον στίβο σε επίπεδο πρωταθλητισμού κι έτσι θα βρεθούν και πολύ περισσότερα νέα ταλέντα. Δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω κάποια κοπέλα στα 400μ. εμπ., καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει επίδοση κάτω από τα 57 δευτερόλεπτα και δυστυχώς πιστεύω ότι το αγώνισμα έχει … μείνει φτωχό! Τα εμπόδια ως αγώνισμα θέλουν θάρρος, δύναμη, πίστη και αποφασιστικότητα! Αν τα φοβάσαι, απλά προσθέτεις … περισσότερα εμπόδια!

Γιατί ένα νέο παιδί να ασχοληθεί με τον στίβο; Υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα!

Ο στίβος σε ένα παιδί προσφέρει υγιή και ομοιόμορφη φυσική ανάπτυξη. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία αγωνισμάτων έτσι ώστε το κάθε παιδί να βρει αυτό που του ταιριάζει στις ικανότητές του και αυτό που το ευχαριστεί. Επίσης σε αρχικό στάδιο της ενασχόλησης του με το στίβο, ένα παιδί θα αναπτύξει όλες τις βασικές αθλητικές ικανότητες, ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, εκρηκτικότητα. Ως ατομικό άθλημα ως στίβος προσφέρει μεγάλη ελευθερία και βοηθά πολύ την ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς το παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και να στηρίζεται στις δικές τους δυνάμεις και στην δική του προσπάθεια.

 Ένα μήνυμα για το Greek Athletics και τον κόσμο του στίβου;

Εύχομαι να συνεχίσετε για πολλά χρόνια και να μεταφέρετε πολλά θετικά μηνύματα με την παρουσία σας και τις συνεντεύξεις σας στον κόσμο που αγαπά τον στίβο!

Φωτογραφικό Αρχείο